Μένουμε μακριά από την οθόνη - Γινόμαστε Δημιουργικοί

Γράφει η Καλλιόπη Αμαράντου, μαθήτρια της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Πολλοί από εμάς, καθηγητές και μαθητές, έχουμε παρατηρήσει ότι αυτήν την περίοδο της καραντίνας το να κάθεσαι όλη μέρα σε μία οθόνη και να παρακολουθείς εκεί μαθήματα και να κάνεις εργασίες είναι κουραστικό για τα μάτια, αλλά προκαλεί και πονοκέφαλο. Γι’ αυτό, το φυσιολογικό είναι στον ελεύθερο χρόνο που σου μένει, να μην ασχολείσαι με το κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Πολλοί όμως, με την δικαιολογία ότι δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν, περνάνε και τον ελεύθερό τους χρόνο σε μία οθόνη βλέποντας βίντεο, ταινίες ή σειρές με αποτέλεσμα να βλάπτουν ασυνείδητα την υγεία τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, σας γράφω παρακάτω, διάφορες δραστηριότητες που μπορεί να βρείτε ενδιαφέρουσες, για να περάσετε ,αυτήν την περίοδο του εγκλεισμού μας στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τον χρόνο σας δημιουργικά με την οικογένεια σας, μακριά από οθόνες!!!


        ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

      Μία από τις πιο προφανείς αλλά και πιο δημιουργικές δραστηριότητες είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου. Οι περισσότεροι από εμάς, το κάνουμε συχνά, οπότε γνωρίζετε πώς είναι να διαβάζεις ένα βιβλίο και να χάνεσαι  για ώρες χωρίς να το καταλαβαίνεις. Είναι ένας τρόπος να περνάς τις ώρες σου ευχάριστα. Αν δεν έχετε βιβλία να διαβάσετε, μην διστάσετε να ξαναδιαβάσετε βιβλία που διαβάσατε παλιά ή να εκτυπώσετε ebook. Δείτε κι εδώ κι εδώ τι διαβάζουν οι συμμαθητές μου.

Τα αγαπημένα μου βιβλία

Τα αγαπημένα βιβλία της Στέλλας
Εκτυπωμένο ebook
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

Ένας καλός τρόπος για να περάσετε τον χρόνο σας δημιουργικά, είναι να κάνετε διάφορες χειροτεχνίες. Τώρα στα souper-market υπάρχουν πολλά σετ με ανοιξιάτικες χειροτεχνίες. Μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές ιδέες και σχέδια και μετά να δείξετε αυτά που μάθατε ή ήδη ξέρατε και σε άλλα μέλη της οικογένειας.


Πρόσφατες ανοιξιάτικες χειροτεχνίες
ΠΛΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΗΜΑ

Πολλοί άνθρωποι κατακρίνουν το πλέξιμο και το κέντημα, λέγοντας ότι είναι για γιαγιάδες ή ότι είναι βαρετό. Στην πραγματικότητα όμως, μπορούν να αποδειχθούν πολύ ευχάριστα. Σε ένα κέντημα μπορείς να παίζεις με τα διάφορα χρώματα για ώρες, βλέποντας την εικόνα μπροστά σου να ζωντανεύει σιγά-σιγά, ενώ στο πλέξιμο, δεν μπορώ να περιγράψω την ικανοποίηση που νιώθεις όταν έχεις τελειώσει ένα εργόχειρο που δημιούργησες μόνος σου. Είναι σίγουρα χρονοβόρα, αλλά αν θέλετε την συμβουλή μου, μην κατακρίνετε κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει.


Πλέξιμο
Κέντημα
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Σίγουρα πολλοί από εμάς, έχουνε περάσει όμορφες βραδιές με την οικογένειά τους παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Αυτό όμως τον τελευταίο καιρό αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Τώρα λοιπόν, που είναι όλη η οικογένεια σας μαζεμένη στο σπίτι, εκμεταλλευτείτε το και καθιερώστε βραδιές επιτραπέζιου παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα δεθείτε πιο πολύ με την οικογένειά σας και θα δημιουργήσετε οικογενειακές στιγμές που θα έχετε να θυμάστε.


Δείτε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό παιχνίδι!
SDGs Game

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καταπολέμηση Ανισοτήτων» #FightIequalities του προγράμματος “Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους“, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη ανέπτύξε το παιχνίδι “17 βήματα προς την ισότητα”. Ακολουθεί τη λογική του τυπικού παιχνιδιού “γκρινιάρης”. Κάθε παίκτης θα ρίξει το ζάρι και θα προχωρήσει ακολουθώντας τα βέλη. Αν πέσει σε μια σκάλα θα ανέβει χάρη σε ένα προνόμιο. Εάν πέσει σε ένα φίδι, θα επιστρέψει εξαιτίας μιας ανισότητας. Κάθε φορά που στέκεται σε ένα τετράγωνο, θα πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση σχετική με τον Στόχο που βρίσκεται. Αν ο παίκτης απαντήσει σωστά συνεχίζει να ρίχνει το ζάρι, αν όχι σειρά έχει ο επόμενος παίκτης. Καλή διασκέδαση!

 Κατεβάστε από εδώ το παιχνίδι και τις ερωτήσεις από εδώ.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Όλοι μας ξέρουμε μουσική, οπότε μπορείτε να περάσετε τον χρόνο σας συνθέτοντας την δική σας μουσική!! Μπορείτε να φτιάξετε μουσική για κάθε σας συναίσθημα ή να φτιάξετε μουσική που σας προκαλεί διάφορα συναισθήματα, όπως θλίψη, αισιοδοξία ή νοσταλγία. Επίσης ,μπορείτε να φτιάξετε μουσική για κάθε φορά που θα νιώθετε δυσάρεστα να την παίζετε ή μουρμουρίζετε και να ηρεμείτε. Μάλιστα, την μουσική μπορείτε να την επενδύσετε με δικούς σας στίχους. Απολαύστε μια δημιουργική συνεργασία των συμμαθητών μου και πάρτε ιδέες! Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Ακούστε κι άλλες ποιητικές δημιουργίες των συμμαθητών μου στο μαθητικό ραδιόφωνο εδω.




Στίχοι: Ελένη - Φαίδρα Μαλιάσα
Μουσική: Γιώργος Μιχαηλίδης
Απαγγελία: Ελένη - Φαίδρα Μαλιάσα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Σχετικά με την εκμάθηση μουσικού οργάνου, μπορείτε ή να μάθετε ένα μουσικό όργανο από ένα μέλος της οικογένειάς σας ή να διδάξετε σε ένα. Μπορείτε να ζητήσετε από τα αδέλφια ή τους γονείς σας, να σας δείξουν πώς να παίζετε ένα μουσικό όργανο που ξέρουν να παίζουν και εσείς όχι. Έτσι, όταν τελειώσει όλο αυτό, θα ξέρετε πώς να παίξετε ένα ακόμη μουσικό όργανο. Μπορείτε όμως, να κάνετε το ίδιο για ένα άλλο μέλος της οικογένειάς σας. Μπορείτε να πάρετε τον ρόλο του καθηγητή, και να διδάξετε σε κάποιον άλλο πώς να παίζει το δικό σας μουσικό όργανο!! Ξεκινήστε με το όργανο επιλογής σας ή το πιάνο. Σε περίπτωση που δεν ξέρει θεωρία της μουσικής, μπορείτε να του διδάξετε και θεωρία! Αν μάλιστα τα πάει καλά μπορείτε να κάνε και ντουέτα!
Τα όργανα του Χρήστου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ

      Για όσους έχουν πλαστελίνη στο σπίτι τους, ένας υπέροχος τρόπος να περάσουν τον χρόνο τους είναι να δημιουργήσουν πράγματα μέσα από την φαντασία τους με πλαστελίνη!! Ο καλύτερος τρόπος κατά την άποψή μου, είναι να δημιουργήσουν από πλαστελίνη, σε μικρό μέγεθος, πράγματα από την καθημερινή τους ζωή, όπως ζώα, λαχανικά, φρούτα, αντικείμενα, και να τα μετατρέψουν σε σκουλαρίκια, βραχιόλια, μπρελόκ. Πώς θα το κάνουν αυτό; Είναι πολύ απλό. Όπως μπορείτε να δείτε στην κάτω εικόνα, κάπως έτσι πλάθουμε τα αντικείμενα, μόνο που όσο τα πλάθουμε, πριν στεγνώσουν, τοποθετούμε μέσα στο αντικείμενο ένα σχοινί, καλύτερα πετονιά, ανάλογα με το τί θέλουμε νε το κάνουμε. Για σκουλαρίκι παίρνουμε λίγη πετονιά και τοποθετούμε μέσα τις δύο άκρες. Για βραχιόλι και μπρελόκ, παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι και το περνάμε μέσα από το αντικείμενο και στο τέλος κάνουμε έναν κόμπο για να μην φύγει. Αυτά λοιπόν, μπορούν να γίνουν υπέροχα διακοσμητικά ή χειροποίητα δώρα!!


Ζωάκια από πλαστελίνη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Ένα μεσημέρι, μπορείτε να οργανώσετε διαγωνισμό μαγειρικής με τα μέλη της οικογένειάς σας. Ορίστε ένα πιάτο που θα φτιάξει ο καθένας με τον δικό του τρόπο(π.χ. πιάτα: μπριζόλες. Φτιάξαν: μπριζόλες με μουστάρδα, με ρύζι, με πατάτες κ.α.), ή ένα είδος φαγητού(π.χ. επιδόρπιο) και ξεκινήστε να δημιουργείτε. Στο τέλος βαθμολογείστε και ορίστε ένα βραβείο!! Έτσι μπορείτε να φτιάξετε ένα γεύμα με πολλές ποικιλίες!


Τα πασχαλιάτικα τσουρέκια της κυρίας Χαράς

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η πρώτη μου πρόταση ήταν η ανάγνωση ενός βιβλίου. Γιατί όμως να μην γράψετε το δικό σας βιβλίο για να διαβάσουν οι άλλοι; Εμπνευστείτε από δικές σας εμπειρίες, τα τωρινά σας συναισθήματα ή την φαντασία σας και δημιουργήστε την δική σας ιστορία. Με βάση αυτά που μάθαμε στα φιλολογικά μαθήματα, μπορείτε να διαλέξετε διάφορους λογοτεχνικούς τρόπους για να γράψετε ένα διήγημα, μια μικρή ιστορία, ένα μυθιστόρημα, ένα ποίημα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, μπορείτε να ζητήσετε να παρουσιάσετε την δουλειά σας και στους συμμαθητές σας. Απολαύστε τις δικές μας ποιητικές μας δημιουργίες εδώ!

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

 Για την καταγραφή ημερολογίου, έχουμε πει πάρα πολλά στην τάξη στο μάθημα της λογοτεχνίας, με αφορμή ειδικά το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, οπότε δε θα σας γράψω πολλά. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ένας καλός τρόπος να ξεκαθαρίσεις τα συναισθήματά σου είναι να τα καταγράφεις σε ένα ημερολόγιο. Μάλιστα μπορεί να γίνει καλή έμπνευση για την δημιουργία μιας ιστορίας!


Αυτές λοιπόν είναι οι δικές μου προτάσεις για να περάσετε τον χρόνο σας δημιουργικά, μακριά από τις οθόνες. Ελπίζω να τις βρήκατε χρήσιμες και να δοκιμάσετε κάποιες. Καλά να περνάτε!!! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταξιδεύοντας στο σύμπαν

Με αφορμή τον Μικρό Πρίγκιπα οι μαθητές του β2 γυμνασίου της σχολικής χρονιάς 2022 - 2023 εμπνέονται στίχους! Ταξίδι στο σύμπαν Στα αστέρια ...