Έξι χιλιάδες νέοι, Γιώργος Χειμωνάς

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018


Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας 45 χρόνια μετά την πρώτη ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δημιουργούν ένα οπτικοακουστικό βίντεο βασισμένο στο απόσπασμα "Έξι χιλιάδες νέοι" από το βιβλίο του Γιώργου Χειμωνά O γάμος (1974) που περιλαμβάνεται στο βιβλίο των κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας της β΄ γυμνασίου. Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Σε μικρή χρονική απόσταση από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του 1973, το σύντομο αυτό κείμενο, με συμβολική γλώσσα και βαθύ σεβασμό, μνημονεύει τη θυσία των νέων.
Στο βίντεο χρησιμοποιούνται σκίτσα της καθηγήτριας εικαστικών, Φωτεινής Χαμιδιελή που δημιουργήθηκαν, για να αξιοποιηθούν στο βίντεο.




Βιογραφικό Γ. Χειμωνά

Πεζογράφος, μεταφραστής, ψυχίατρος, γεννήθηκε το 1938 στην Καβάλα. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Παρισιού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1960 με το αφήγημά του "Ο Πεισίστρατος" που δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε πεζογραφήματα, μετέφρασε κλασικούς και έγραψε το λιμπρέτο της όπερας "Πυλάδης" που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Γιώργου Κουρουπού. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου 2000.
                                                                                                               [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]


             Ένα αφιέρωμα στο Γιώργο Χειμωνά EducationalTVGreece




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταξιδεύοντας στο σύμπαν

Με αφορμή τον Μικρό Πρίγκιπα οι μαθητές του β2 γυμνασίου της σχολικής χρονιάς 2022 - 2023 εμπνέονται στίχους! Ταξίδι στο σύμπαν Στα αστέρια ...